Lelieveld 2

‘Als je mijn foto ziet en honger krijgt, heb ik een goede foto gemaakt’

 

Saskia Lelieveld (1980) is food- en lifestylefotograaf. Ze werkt voor verschillende uitgeverijen en fotografeert zowel kookboeken als reportages voor magazines. Soms alleen, maar vaker nog in een team met een foodstylist en kok. Ze werkt zowel op locatie, als in haar eigen kookstudio in de Vechtclub XL waar ze de ruimte en het perfecte licht heeft om tot haar kenmerkende stijl te komen.

 

Even heeft ze gedacht om kok te worden. Zelfs toen ze twee weken lang alleen maar tomaten moest snijden in het restaurant waar ze werkte, was ze gelukkig. Saskia leerde koken van haar vader. Hij vond dat zijn kinderen moesten weten dat een vis een kop en een staart heeft en niet alleen een gepaneerd laagje. Dus bakte hij een forel met ze en geen vissticks. Eten laten zien in de puurste vorm. Dat kreeg ze mee van huis uit en het klinkt door in haar werk. “Voor mij geen opsmuk. Alleen een prei op de barbecue vind ik al mooi.” Deze onmiskenbare heldere stijl leverde haar in 2015 een Gourmand Cookbook Awards op. En daarmee werd het kookboek On Fire! van Uitgeverij Snor het ‘t beste barbecueboek ter wereld.

 

Haar fotografie toont een combinatie van eten en mensen. Voor het kookboek Zoals alleen oma dat kan van 24Kitchen chef Danny Jansen fotografeerde ze niet alleen de gerechten, maar ook de reportagefoto’s op de markt en aan tafel. Net als in De Arabische Keuken van Mounir Toub waar ze zowel de food- als reportagefotografie voor haar rekening nam.
Daarnaast bedacht en bracht Saskia samen met Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis het Pindakaas Kookboek uit. Dat kookboek werd genomineerd voor Kookboek van het jaar in 2017.